Πρακτικά 2023-04-24

Categories: Πρακτικά
praktika

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μαζευτήκαμε στον νέο μας χώρο, στον πρώτο όροφο του Καφέ Thissio View γιατί είχε αέρα και ψυχρούλα.

Τα θέματά μας ήταν η Αιδηψός και οι εξορμήσεις-δράσεις μας καθώς και κάποιο άλλο που μπήκε μετά από αίτημα κάποιων μελών μας.

Η Αιδηψός συμπτύχθηκε στο δεκαήμερο πριν τις εκλογές 9-19 Μαΐου, γιατί από τις κρατήσεις αποδείχτηκε ότι οι πέντε εβδομάδες ήταν πολύ μεγάλο διάστημα για να μαζευτούμε όλες/οι, να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε και να δοκιμαστούμε σ΄αυτή την προσομοίωση συγκατοίκησης.

Εξαγγέλθηκε η δημιουργία προγράμματος δράσεων ως το τέλος του χρόνου που θα δημοσιοποιεί μέσα στον μήνα Μάϊο. Θα περιλαμβάνει διήμερες εκδρομές που, εκτός από την περιήγηση και αναψυχή, θα έχουν σταθερά τον χαρακτήρα διερεύνησης τόπων συγκατοίκησης στην επαρχία. Επίσης το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συνεστιάσεις και προτάσεις καλοκαιρινών διακοπών αλλά και μονοήμερες, κοντινές στην Αθήνα αποδράσεις.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε μέλη που ήθελαν να προσφέρουν βοήθεια στην ομάδα. Προς τιμήν του ο κύριος που ανέλαβε να μας παρουσιάσει αυτή την προσφορά ξεκίνησε λέγοντας: “Είμαστε μία ομάδα που έχει κομματική μορφή…” Διεκόπη αμέσως από την συντονίστρια και του ζητήθηκε να μην συνεχίσει, όπως και έγινε. Στο κείμενο μας “Αρχές και τρόπος λειτουργίας της ομάδας” αναφέρεται ότι: “Οι ρατσιστικές, σεξιστικές, θρησκευτικές, κομματικές, πολιτικές και κάθε είδους συζητήσεις που προκαλούν εντάσεις, δογματισμούς και φανατισμούς δεν ενθαρρύνονται.“ Φτιάχνουμε τους κανονισμούς μας για να τους ακολουθούμε και να προστατευόμαστε από παρεμβάσεις που μπορεί να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών. Πολύ περισσότερο τώρα, αυτή την περίοδο, που διάφορα μικρά και μεγάλα κόμματα έχουν πάρει τους δρόμους για να μαζέψουν ψήφους.

Η ομάδα “Κοινότητες συγκατοίκησης ηλικιωμένων και μη-Φτιάχνω το μέλλον μου!” δεν προτίθεται να γίνει πεδίο δράσης πολιτικών υποψήφιων γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος και το κοινωνικό της έργο. Το κάθε μέλος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να έχει τις πολιτικές και κομματικές του πεποιθήσεις και πιστεύω και να τα διατρανώνει σε χώρους που προσφέρονται γι’ αυτό (κομματικά γραφεία, κομματικές συγκεντρώσεις, συγκεντρώσεις όπου οι υποψήφιοι είναι καλεσμένοι και οι ψηφοφόροι-ακροατές γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρόκειται να ακούσουν, φιλόξενα σπίτια και διαμερίσματα, πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι).

Η δική μας ομάδα ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με το πρωτοποριακό εγχείρημα της Συγκατοίκησης στην Ελλάδα χωρίς να ενδιαφέρεται για τον κομματικό προσανατολισμό των μελών γιατί η μοναξιά δεν έχει κανένα κομματικό πρόσημο.

Η επόμενη συνάντηση μας θα γίνει στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα 8 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Επειδή παρατηρήθηκε μέλος της ομάδας μας να βιντεοσκοπεί, φωτογραφίζει και ίσως να κάνει ζωντανή αναμετάδοση εργασιών ομάδας γειτονιάς, χωρίς να έχει ενημερώσει και εν αγνοία των παρευρισκομένων προσώπων, υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι απαράδεκτες και παράνομες ως προς τον νόμο για την προστασία προσωπικών δεδομένων και επιτρέπονται μόνον εφ’ όσον έχει εξασφαλιστεί η προφορική -ίσως και γραπτή- συναίνεση και άδεια όλων ανεξαιρέτως των παρευρισκομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
Οι ομάδες γειτονιάς μπήκαν σε συζήτηση σχετικά με την οργάνωση της ομάδας από τον Οκτώβριο του ’22, όταν μας απασχόλησε το θέμα της αλληλοβοήθειας. Η αλληλοβοήθεια είναι μία από τις βασικές μας αρχές και δεν μπορεί να νοηθεί κοινοτική συγκατοίκηση χωρίς αυτήν.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες γειτονιάς που βρίσκονται σε λειτουργία με τακτικές συναντήσεις και δράσεις και είναι:
Η Ομάδα του Βόρειου τομέα που έχει καλεστεί από την @Maria Koemtzopoulou.
Η Ομάδα στα Νότια που έχει καλεστεί από την @Βαγγελιώ Αποστολάκη.
Η Ομάδα του Πειραιά που έχει καλεστεί από την @Κατερίνα Εφραιμίδου.
Ο Ομάδα του Βορειανατολικού τομέα που έχει καλεστεί από την @Aleka Kosmidou

Τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει ενδιαφέρον για ομάδα στην περιοχή Κουκάκι και τις γειτονικές περιοχές που την έχει καλέσει η @Αλεξάνδρα Κακογιάννη.

Οι ομάδες είναι απολύτως αυτόνομες ως προς τις ημέρες και τον ρυθμό συναντήσεων, τις δράσεις και τον αριθμό μελών που τις αποτελούν. Έχουν όμως υποχρέωση να ακολουθούν τις βασικές αρχές και τους κανόνες της ομάδας “Κοινότητες συγκατοίκησης ηλικιωμένων και μη-Φτιάχνω το μέλλον μου!” όπως περιγράφονται στο κείμενο “Αρχές και τρόπος λειτουργίας της ομάδας”. Οι ομάδες γειτονιάς είναι οργανικά μέρη της κεντρικής ψηφιακής και φυσικής ομάδας.

Οι στόχοι των ομάδων γειτονιάς είναι:
1. Ο εντοπισμός κτιρίων, αγροκτημάτων, διαμερισμάτων και χωριών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ίδιων αλλά και όλων των ομάδων για συγκατοίκηση. Επίσης, η οργάνωση επισκέψεων σ’ αυτούς.
2. Η ανίχνευση των πιθανών συγκατοίκων και η ζύμωση σχέσεων μέσω αυτόνομων δράσεων αλλά και μέσω των δράσεων της κεντρικής ομάδας.
3. Η δημιουργική αλληλεπίδραση μεταξύ μελών και ομάδων, η διασκέδαση και κάθε είδους αλληλοβοήθεια.

Οι επισκέψεις μελών από άλλες ομάδες είναι πάντα ανοιχτές και όλες οι ομάδες βρίσκονται σε ψηφιακή επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Όλες οι ομάδες γειτονιάς προσκαλούν μέσω της ψηφιακής ομάδας. Μετά από κάθε συνάντηση, δημοσιεύουν σημειώματα εν είδει πρακτικών που ενημερώνουν και εμπνέουν ως προς την πορεία, τους προβληματισμούς, τις λύσεις και προτάσεις που προσφέρουν στον εαυτό τους αλλά και στο σύνολο των ομάδων.

Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε ότι η βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση και κάθε άλλου είδους ψηφιακή καταγραφή εργασιών και μελών της ομάδας δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν συμφωνήσει προφορικά και ίσως και γραπτά όλα ανεξαιρέτως τα παρόντα μέλη. Όσες/οι επιχειρούν τέτοιες πρωτοβουλίες παρακαλούμε να καταγγέλονται ονομαστικά.