Πρακτικά 2023-11-01

Categories: Πρακτικά
praktika

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Έγινε μια σύντομη ενημέρωση για τις Κοινότητες Συγκατοίκησης αλλά και για τα κείμενα που είναι αναρτημένα στην ενότητα “Επιλεγμένα” και περιέχουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τα μέλη μας.

Αναφερθήκαμε στις ομάδες γειτονιάς, στον τρόπο λειτουργίας αλλά κυρίως στον τρόπο ξεκινήματος μιας ομάδας. Η κα Διονυσία Αναστασάτου, βοηθός συντονίστρια στην Ομάδα γειτονιάς στα Βόρεια, παρουσίασε την δική της εμπειρία όπως και η κα Αλέκα Κοσμίδου, συντονίστρια της Ομάδας γειτονιάς στα Βορειονατολικά, αναφέρθηκε στη δική της εμπειρία σύστασης της ομάδας της.

Έγινε προφορική αναγγελία για νέες συντονίστριες σε περιοχές που δεν έχουμε ομάδες. Και πράγματι υπήρξε διαθεσιμότητα για δημιουργία ομάδας για τις περιοχές Αμπελοκήπων, μέχρι και Χαλάνδρι. Σύντομα θα έχουμε τη σχετική αναγγελία-κάλεσμα στην ομάδα μας. Επίσης είναι στα σκαριά ομάδα γειτονιάς στο κέντρο της Αθήνας, περιμένουμε κι από εκεί τη σχετική αναγγελία.

Έγινε ενημέρωση και ανάλυση της δομής της πρωτοποριακής ομάδας στο μέσεντζερ “Συγκατοίκηση τώρα!” που αφορά αποκλειστικα όσες και όσους ενδιαφερόμαστε να βρούμε συγκατοίκους μέσα στον επόμενο χρόνο. Είναι η ομάδα που θα περιηγηθεί στους προς διερεύνηση χώρους και θα βιώσει πρώτη την εμπειρία της κοινοτικής συγκατοικήσης, όπως την φανταζόμαστε και την επιδιώκουμε.

Στη συνέχεια τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ταμείου της ΑΜΚΕ και έγινε παρέμβαση από μέλος μας με σχετική πείρα που τόνισε ότι η εξάρτηση από εξωτερικούς χρηματοδότες ποτέ δεν είναι αρκετή, το ασφαλές είναι να έχουμε τα δικά μας χρήματα. Λίγο πριν την αποχώρηση υπήρξαν μικρές και μεγάλες δωρεές από μέλη μας, τα οποία ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την πίστη τους σε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα της κοινοτικής συγκατοίκησης στην Ελλάδα. Οι δωρεές δίνονται αποκλειστικά και μόνον με σφραγισμένη απόδειξη της ΑΜΚΕ και πάντα σε πρόσωπα που έχουν θέση ευθύνης, αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα από την ΑΜΚΕ.

Για το τέλος τα καλύτερα! Προς μεγάλη μας χαρά, αυτή τη φορά ήταν ανάμεσά μας μία μεταπτυχιακή εκπαιδευτικός που ξεκινάει την επιστημονική της εργασία πάνω στην Τρίτη ηλικία, όπως επίσης είχαμε και έναν μεταπτυχιακό φοιτητή κοινωνιολογίας στο Πάντειο που μελετά κοινωνικές ομάδες σαν την δική μας. Και οι δύο συστήθηκαν και μίλησαν για τις έρευνες τους και έγιναν πολύ ευχάριστα δεκτοί από όλους, κάποια μέλη μας έδωσαν το τηλέφωνο τους για περαιτέρω συνεντεύξεις.

Ευχαριστούμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα που στρέφουν το βλέμμα τους πάνω στις ανάγκες της Τρίτης ηλικίας. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους, βάσει των εργασιών τους, να πάρουμε τη σωστή θέση μας μέσα στην κοινωνία αλλά και να εξασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον χάρτη δικαιωμάτων της Ε.Ε. αλλά και του Ο.Η.Ε.

Η επόμενη συνάντηση θα αναγγελθεί εγκαίρως και επαναλαμβανόμενα όπως πάντα.